Takt og tilnærming til dagene som kommer ... Kroppen sine naturlige prosesser ...

Mitt ønske om dager med fortsatt smil og glede, har gjort meg oppmerksom på det å forsøke og ta sunnere og mer bevisste matvalg, samt det å gi kroppen tid til å forvalte maten og rense seg.

Ved å inkludere perioder med faste, skal kroppen kunne oppnå fordeler som forbedret fettforbrenning, økt mental klarhet og fokus, forbedret stoffskifte og insulinfølsomhet, redusert inflammasjon, og cellereparasjon og fornyelse gjennom autofagi (prosess for å bryte ned og resirkulere skadede celler).


Lengre faster kan også bidra til dypere ketose (fett som omdannes til ketoner som brukes som energi) og autofagi, samt potensielt fornye immunsystemet og øke produksjonen av veksthormon.

Målet er å redusere kroppens forfall og øke dager med smil og glede, ved å gjøre sunne valg til en integrert del av ens livsstil.

Stegene blir å finne hva som kan være min tilnærming til kroppens metode for forvaltning og renselse, hvor takt og tid for mat utforskes.

Det å finne, forsøke og integrere forskjellige fastemetoder inn i en ny livsstil, blir første steg i utforskningen av hva som kan være min bærekraftig tilnærming, da jeg foreløpig har liten erfaring med periodisk og regelmessig fasting.


Steget nå blir å forsøke kombinasjonen av 16:8-metoden, med periodiske lengre fasteperioder av 48 og 72-timers faste.


16:8-metoden som en daglig rutine for å gi kroppen tid til å forvalte maten og rense prosesser.

Etablere en base med 16:8-dietten, en av de mest populære og letteste metodene å følge. Noe som kan bli hovedrutinen, hvor det fastes i 16 timer hver dag og spising innenfor et 8-timers vindu (kl.11:00 - 19:00). Dette gir kroppen daglig en periode for fordøyelse og renselse.


Integrere også lengre fasteperioder for å dra nytte av de dypere fysiologiske effektene som ketose og autofagi. Hyppigheten og lengden på disse periodiske fastene kan variere basert på behovene, mål og hvordan kroppen responderer.

24-timers faste: Kan gjøres en eller to ganger i uken for å tømme glykogenlagrene og fremme ketonproduksjon.

48-timers faste: Kan gjennomføres en gang i måneden eller kvartalet for å oppnå økt autofagi og dypere ketose.

72-timers faste: Kan være en mer sjelden hendelse, kanskje noen ganger i året, for å potensielt fremme immunsystemets fornyelse og dypere autofagi.


Jeg må nok starte bruken av metodene noe fleksibelt og lytt til kroppen, så tilpasse fastemetodene til livsstil og behov. Noen uker kan det holde med 16:8, mens i andre perioder kan det inkluderes mer.


Oppgaven blir da å fokus på ernæring i spisevinduene, hvor det blir avgjørende å fokusere på sunne og næringsrike matvarer, for å sikre at kroppen får de nødvendige næringsstoffene.

Oppmerksomhet på væskeinntaket blir avgjørende for å sikre tilførsel av tilstrekkelig mengde med vann og mineraler (rent vann og varmt vann med sitron og eventuelt beinbuljong eller havsalt).


Da blir det en gradvis tilnærming og utforskning av hva som fungerer for denne kroppen, ved å kombinere en mer etablert rutine som 16:8 med periodiske lengre faste.


Kommentarer